Fit-to-Fly – Medische repatriëring

  1. Home
  2. EMS 24-7
  3. Fit-to-Fly – Medische repatriëring

Als een patiënt in kritische toestand verkeerd door ontoereikende zorg in een buitenlands ziekenhuis, is een medische repatriëring absoluut nodig. Maar wat als de patiënt niet ‘fit-to-travel’ is?

EMS 24-7 bieden particulier ziekenvervoer of er sprake is van een spoedgeval of niet. In vele gevallen is de patiënt niet in levensgevaar. Denk bijvoorbeeld aan een gebroken been na een ski ongeluk. Maar zelfs in zulke gevallen geven mensen er soms voorkeur aan om in een ziekenhuis thuis behandeld te worden. Soms vanwege taalbarriëres of omdat ze liever in de buurt van familie willen zijn.

In andere gevallen is de beslissing om te repatriëren een kwestie van leven en dood. Dan hebben we het over een spoed medische repatriëring. Als de hygiëne in een buitenlands ziekenhuis gevaarlijk laag is, als de standaard van zorg ontoerijkend is, of het behandelplan gewoonweg verkeerd is, door misdiagnose of miscommunicatie, dan wordt een repatrieering een noodzaak.

Veiligheid

Maar is het wel veilig? Een medische repatriëring over de weg of in een ambulancevlucht, brengt gevaren met zichzelf mee. Daarom evalueert EMS de medische rapporten van elke patiënt zorgvuldig voordat een medische repatriëring gepland wordt. We nemen contact op met de artsen ter plaatse om de toestand van de patiënt juist te beoordelen. Wanneer we bij de patiënt aankomen, voeren wij ons eigen medisch onderzoek uit om vast te stellen of het veilig is om de patiënt te vervoeren.

Maar wat als de patiënt niet ‘Fit-to-Travel’ is? In dat geval werken wij samen met de patiënt om te proberen ze op het transport voor te bereiden. In een geval was een patiënt met zware longontsteking en in septische shock al twaalf dagen op de IC in een ziekenhuis in Portugal. Elke dag zag zijn familie hem achteruit gaan. Zijn zoon herinnert zich,

“[Zodra] we contact opnamen, [wisten zij] precies te vertellen wat er mankeerde en wat de artsen in Portugal nagelaten hadden om te doen om mijn vader beter te maken. [Toen] zij [aankwamen] in het ziekenhuis, zagen [ze] dat hij te zwak was om vervoerd te worden en hebben hem meteen geintubeerd om zijn lichaam rust te gunnen – iets wat de artsen daar al lang hadden moeten doen – en we zouden de volgende dag kijken of hij fitter zou zijn. Dit was gelukkig het geval en na een rit van 24 uur, kwamen ze aan in Nederland, alwaar [het team] ook nog een plek in een ziekenhuis dicht bij onze woonplaats heeft geregeld … [A]ls mijn vader nog twee dagen in Portugal was gebleven met de behandeling die hij kreeg, [had] hij het waarschijnlijk niet overleefd”.

Patiënt 1 op 1

Voor ons bij EMS gaat de veiligheid van de patiënt voor. Voordat we een medische repatriëring in zijn werk stellen, of het een spoedgeval is of niet, stellen we altijd eerst vast of de patiënt ‘Fit-to-Travel’ is.

Bevindt u zich in een moeilijke situatie in een ziekenhuis in het buitenland? Neem contact met ons op en vertel ons uw verhaal. We staan voor u klaar.

Contact

+31 543 728 112

+31 543 532 736

[email protected]

Volg ons

Instagram
WhatsApp

Ervaringen

Lees de ervaringen van anderen die van de diensten van EMS-247 gebruik hebben gemaakt.

Menu